Contribui la Pilonul II mai mult pentru „ei”, prea puțin pentru tine. Situația pensiilor din România, din nou sub lupă

de: Iulia Kelt
28 11. 2023

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a atras atenția asupra unei vulnerabilități legislative legate de Pilonul II, care ar putea implica impozitarea progresivă a câștigurilor din fondurile de pensii private, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Vezi și: Câți pensionari speciali există în România, au o pensie medie de 22.000 de lei pe lună. Numărul lor crește constant

Ambiguitățile din sistem lasă loc de interpretări nefavorabile pentru contribuabili

Această ambiguitate din Codul fiscal a creat un context în care se conturează posibilitatea unei impozitări progresive.

În această ecuație fiscală destul de delicată sunt implicate atât Pilonul II obligatoriu, cât și Pilonul III facultativ, care au fost eronat asimilate cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu, cunoscute sub denumirea publică de „pensii speciale”.

Recent, au existat eforturi susținute de modificare sistemică a Pilonului II de pensii, generând preocupări și discuții în acest sens.

Vezi și: Care sunt șansele să întârzie pensiile în decembrie, alocațiile și ajutoarele sociale. Grevele din ministere, mai problematice decât ai crede

Pilonul II, atacat direct

În loc să se aplice impozitarea actuală de 10% asupra plăților din fondurile de pensii private, similar cu sistemul de impozitare pentru pensiile din sectorul public, există riscul ca, începând cu 1 ianuarie 2024, regimul fiscal să fie schimbat către cote progresive, cu taxe mai mari, situându-se între 15% și 20%, similare celor aplicabile câștigurilor de capital.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din Români a cerut public cu solicitarea de modificare prin Ordonanță de Urgență a Codului Fisca, Art. 100 și Art. 101, pentru a clarifica corespunzător diferența dintre principiul contributiv al pensiilor private și cel necontributiv al pensiilor speciale.

Acestea fiind spuse, APAPR și-a menținut dorința de menținere a cotei actuale de impozitare de 10%, în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.

În definitiv, această necesitate de clarificare legislativă se traduce în sume considerabile, în miliarde de lei anual, destinate sute de mii de români, având în vedere creșterea exponențială a plăților efectuate de fondurile de pensii private.

Până în prezent, atât Pilonul II, cât și Pilonul III, au distribuit plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde de lei către aproape 210.000 de beneficiari.

Vezi și: Cum sunt ”lovite” pensiile private obligatorii, Pilonul II, în România. Toți românii sunt afectați, nu doar pensionari